Kiss Márta - Zsedényi Csaba: A behálózás művészete
- gyakorlati kalauz az internetes társkereséstől a társtalálásig
6/26

2.2 Milyen szempontok alapján válasszunk társkeresőt?

2. fejezet

Végre minden adott ahhoz, hogy belépjünk a társkeresőbe: ismerjük magunkat kívül-belül, tettre készek vagyunk, idegeink kisimultak… Még mindig maradt azonban egy fontos kérdés: A sok honlap közül melyiken regisztráljunk?

A kiválasztás során az egyik legegyszerűbb és legfontosabb összehasonlítási alapunk az adott oldalon regisztrált tagok száma lehet. Itt célszerű azt is megfigyelnünk, hogy mennyi közülük az aktív, azaz aki nemcsak a nyilvántartásban szerepel, de rendszeresen használja is a szolgáltatásokat, például legalább egyszer bejelentkezett az utolsó hónapban. (Hiszen sokan lustaságból, babonából vagy feledékenységből nem iratkoznak le akkor sem, ha már nem keresnek társat.) A nemek aránya lehet a másik önmagáért beszélő adat. Ezeket az információkat a legtöbb nyitóoldalon viszonylag könnyen megtalálhatjuk.

Megéri azonban ennél kicsit több energiát is rászánnunk a honlapok összevetésére. Így azt is kideríthetjük, hogy az adott oldalra elsősorban tartós, vagy „könnyed” kapcsolat reményében szoktak bejelentkezni. A szolgáltató profiljára vonatkozó következtetések gyakran a honlapon szereplő tájékoztató szövegekből is levonhatóak, de megtudhatjuk ezt esetleg rutinosabb társkereső ismerőseinktől is. A legtöbb oldalon lehetőségünk van arra, hogy regisztráció nélkül, vendégként körülnézzünk a tagok bemutatkozó oldalai (bemoldalai, más néven reglapjai) között. Így láthatjuk, hogy a társkeresési szándékot, korosztályt és egyéb alapadatokat tekintve mennyire illik hozzánk az adott honlap törzsközönsége.

Van, akinek az árak összehasonlítása is segíthet a döntésben, azzal együtt, hogy a regisztrációs díjak a legtöbb helyen elfogadhatóan alacsonyak. A feliratkozási költség sok esetben már önmagában is távol tart jó néhány olyan embert a belépéstől, aki nem gondolja komolyan a társkeresést. Ezért az oldal használatának teljes körű ingyenessége – bármilyen vonzó is lehet – óvatosságra adhat okot.

A honlap kiválasztásakor további fontos szempont lehet, hogy működtetői milyen szolgáltatásokat kínálnak az előfizetési díjért, esetleg alkalmi többletköltség ellenében (pl. hány levelet írhatunk, fogadhatunk, a többi regisztráltnak mely adatait tekinthetjük meg, kapunk-e értesítőket az új tagokról, a keresőoldalakon kiemelten szerepelhet-e az adatlapunk, szerveznek-e egyéb társkereső programokat, használhatjuk-e az oldalon működő fórumokat).

Ha ezek után is bizonytalanok vagyunk abban, hogy melyik helyen regisztráljunk, kipróbálhatunk akár több honlapot is egyszerre, majd az első előfizetési periódus elteltével megmaradhatunk amellett, amelyik leginkább beváltotta a hozzá fűzött reményeinket.
6/26