Kiss Márta - Zsedényi Csaba: A behálózás művészete
- gyakorlati kalauz az internetes társkereséstől a társtalálásig
3/26

1.2 Mennyiben más az internetes ismerkedés?

1. fejezet

Ádám és Éva modern utódai az alma (vagy a kígyó?) helyett a kuk@cot, vagyis az e-mailt és az internetet használják a csábítás eszközeként. De hogy mitől lett ez ilyen hihetetlenül közkedvelt „műfaj”? Íme néhány mellette szóló fontos érv:

Kényelmes: Kényelmét már az első perctől fogva élvezhetjük: ott kezdődik, hogy nem kell elzarándokolnunk egy távoli újságszerkesztőségbe vagy irodába. Az ismerkedés első lépéseit is egy helyben, a számítógép előtt tehetjük meg – és közben mégis közelebb kerülhetünk boldog jövőnkhöz. Természetesen a netes kapcsolatfelvételnek is a személyes randevú a végcélja, de addig, amíg kiderítjük és eldöntjük, kinek a kedvéért mozdulunk ki otthonról, akár a kedvenc micimackós papucsunkat és pizsamánkat viselve, vagy zombizöld arcpakolásban pompázva is írogathatunk a szobánkból – anélkül, hogy ez a látvány kitörölhetetlen nyomokat hagyna a másikban. (Arra azért vigyázzunk, hogy ne kapcsoljuk be a webkamerát!)

Sokakkal ismerkedhetünk: Nincs még egy olyan hely, ahol ennyi társra vágyó emberrel találkozhatnánk egyszerre! Mindenféle korosztályú, végzettségű és érdeklődésű párkereső megfordul az internetes fórumokon, akikkel más módon valószínűleg sose kerülhetnénk kapcsolatba (például a lakhelyünk vagy az eltérő időbeosztásunk miatt).

Fokozott önállóságot kínál: A hagyományos tárkereső irodákkal szemben itt sokkal aktívabb szerepet vállalhatunk magunkra az ismerkedésben. Ahelyett, hogy ölbe tett kézzel várnánk, hogy értesítsenek minket a nekünk megfelelő jelöltekről, itt csak rajtunk múlik, kivel vesszük fel a kapcsolatot. Különböző szűrők alapján magunk kereshetünk a párra vágyók között, és bármikor finomíthatjuk elképzeléseinket.

Időtakarékos és gyors: Ha az elhatározásunk megszületett, azonnal regisztrálhatunk egy társkereső oldalon, és akár már pár perc múlva nekiláthatunk párunk felkutatásának. Az internet révén az ismerkedés további szakaszai is felgyorsulhatnak, hiszen rögtön és közvetítés nélkül kapcsolatba tudunk lépni a nekünk szimpatikus jelöltekkel. Késlekedés nélkül értesülhetünk arról is, ha a rendszerbe bejelentkezik egy újabb (a miáltalunk megadott paraméterek szerint) hozzánk illő férfiú vagy hölgy.

A világhálón akkor és annyi ideig keresgélhetnünk, amikor és ameddig szeretnénk (laptop és megfelelő internetes előfizetés, illetve alkalmas telefonkészülék birtokában pedig még térbeli korlátokkal sem kell számolnunk). Ha akad öt szabad percünk, azt is kihasználhatjuk, megírhatjuk levelünket nappal, vagy akár éjjel kettőkor, ez a „társkereső iroda” mindig nyitva áll.

Több alapinformációt nyújt: Az internetes társkeresők egyik fő előnye, hogy sokkal többet megtudhatunk egymásról a személyes találkozás előtt, mint bármilyen más ismerkedési módnál. Néhány levélváltás alatt mindenki bepillantást engedhet a másiknak a saját személyiségébe, megcsillogtathatja az intelligenciáját, a humorát. Így előre kialakul egy benyomásunk egymás belső tulajdonságairól, és azt is megtudhatjuk, hogy melyikünk mi iránt érdeklődik, illetve milyen kapcsolatot keres. Ezután már általában el tudjuk dönteni, hogy érdemes-e időt és energiát szánnunk egy személyes találkozásra.

Veled is megtörtént már, hogy összeakadtál egy helyesnek tűnő fiúval, illetve lánnyal az utcán, és fejest ugrottál egy randevúba? Akkor talán ismered azt az érzést is, amikor ötpercnyi akadozó beszélgetés után már csak az jár a fejedben, hogy milyen ürüggyel tudnád kimenteni magad – merthogy a külső vonzalom ellenére nem találsz benned és partneredben semmi közöset. Az ilyen helyzetek kialakulásának esélyét a netes honlapok esetében kellő körültekintéssel minimálisra lehet csökkenteni.

Olcsó: A társkereső oldalak használata többnyire egy-kétezer forintos kiadást jelent. Ezért az összegért egy hónapig keresgélhetünk és ismerkedhetünk szabadon az interneten. Ez töredéke akár a társkereső irodák árainak, akár egy jobb újsághirdetés feladási díjának, és nem több, mint amit egyetlen szűk költségvetésű randevún elköltenénk.

Személytelenség: Sokaknak segíthet az internetes közeg abban, hogy leküzdjék gátlásosságukat. Egyrészt mert a szokásos ismerkedési helyzetekkel ellentétben itt biztosra vehető, hogy a másik is párt keres. Másrészt könnyebb valakit levélben megszólítanunk, mint személyesen, főképp ha tudjuk, hogy az esetleges visszautasítást sem kell szemtől szembe fogadnunk. A levelezés során kialakuló ismeretség és szimpátia pedig segít abban, hogy az első randevú alkalmával már a szokásosnál kevésbé feszélyezetten viselkedhessünk. Egyúttal reményt nyújt arra is, hogy ha mégis megnémulnánk a megilletődöttségtől a nagy napon, kiszemeltünk – a rólunk előzetesen szerzett benyomásai alapján – adhat egy újabb esélyt kettőnknek.

Az eddig felsorolt érvek alapján az internetes módszer különösen előnyös az elfoglalt, a szűk ismeretségi körrel rendelkező, a félénk, a vidéken élő, vagy a különleges párválasztási igényekkel rendelkező emberek számára. Emellett azonban testre szabott lehetőség a rugalmas gondolkodású, játékos kedvű társkeresőknek is, akik élvezik magát az internetes közeget.

A számos előny mellett természetesen ennek az ismerkedési módnak is van némi hátránya.

Személytelenség: Bár a személytelenség fontos pozitívuma a netes társkeresésnek, mégis meg kell említenünk ezt a sajátosságot a hátrányok között is, mivel egyesek az arctalanság mögé rejthetik az arcátlanságukat – azaz hajlamosak megfeledkezni a kötelező udvariassági formákról, ha nem kell névvel-arccal vállalni soraikat. A névtelenség keltette biztonságérzet más visszaélésekre is alkalmat adhat: meglehet például, hogy egy bombanő adatlapja mögött valójában a szomszéd rosszcsont kisfia rejtőzik. A többség azonban valós párkeresési szándékkal regisztrál – a komolytalan vagy rossz szándékú érdeklődőket pedig megfelelő óvintézkedésekkel jó eséllyel és hamar kiszűrhetjük.  

Versenyhelyzet: Az internetes ismerkedés sajátosságaiból adódik, hogy itt egyszerre több  tíz-, vagy akár százezernyi nővel, illetve férfival kell vetélkednünk az ellenkező neműek érdeklődéséért. Ez ugyan megnehezíti a dolgunkat, ha nem szeretnénk elveszni a tömegben, ám cserébe mi is élvezhetjük annak előnyeit, hogy sok ezer párkereső között nézelődhetünk. Ezért aztán ahelyett, hogy az esélyeinken rágódnánk, inkább másra érdemes koncentrálnunk: arra, hogy mit tehetünk azért, hogy minél többek figyelmét magunkra tereljük.
3/26