Kiss Márta - Zsedényi Csaba: A behálózás művészete
- gyakorlati kalauz az internetes társkereséstől a társtalálásig
19/26

9. Búcsúzóul

9. fejezet

Van, aki nem szeretné nagydobra verni, hogy az interneten keresztül ismerkedik. Pedig ha elmesélné a barátainak, családtagjainak, valószínűleg meglepődne, hogy közülük is hányan keresik társkereső honlapokon az igazit – ezért aztán nyugodtan avassuk be a hozzánk közel állókat a dologba. Akkor legalább lesz, akivel kicserélhetjük a tapasztalatainkat, könnyebben átvészelhetjük az esetleges kudarcainkat, és örülhetünk egymás sikerének, boldogságának. Magán a párkereső honlapon keresztül is szerezhetünk jó ismerősöket, akikkel megoszthatjuk élményeinket, akár úgy, hogy egy-egy szerelemre találás reményében induló levélváltásunkból végül barátság bontakozik ki, akár pedig úgy, hogy bekapcsolódunk az oldal minket érdeklő fórumaiba.
 
Arra is jó, ha körülnézünk egy társkereső oldalon, hogy tudatosítsuk magunkban: társtalannak lenni nem egy ritka és szégyenletes dolog, hanem egy természetes, gyakori állapot. Ezt a felfogást több mint egymillióan tekintik a magukénak, hiszen ők már regisztráltak hazai párkereső oldalakon. Az önbizalmunkra emellett azért is jótékonyan hathat, ha bejelentkezünk, mert a többi társkeresőtől kapott bókok, levelek mind azt jelezhetik számunkra, hogy mások is értékes és szerethető embernek látnak minket. Valamint azt is, hogy ha mi magunk esetleg nem is lennénk elégedettek a külsőnkkel, vannak, akiknek éppen a mi típusunk vagy a mi mosolyunk a legkedvesebb a tömegből.

A levelezések, randevúk révén az önismeretünk is sokat fejlődhet. Minden partnernél a személyiségünk más-más oldalai kerülnek előtérbe, így olyan dolgokat tudhatunk meg magunkról, amikre másképp talán sosem ébrednénk rá. A sikeres és sikertelen randevúk egyaránt hozzásegíthetnek minket ahhoz, hogy tisztábban lássuk igényeinket, értékrendünket, erényeinket és hibáinkat. Rájöhetünk például arra, hogy bizonyos dolgokat, amiket eddig fontosnak gondoltunk egy kapcsolatban vagy egy társban (anélkül, hogy megtapasztalhattuk volna őket), valójában mégsem nekünk találtak ki. Vagy éppen fordítva, olyan tulajdonságokat kezdhetünk becsülni, amelyeket eddig nem tartottunk lényegesnek a társkeresésnél. Ennek köszönhetően hamarabb felismerhetjük, ha valóban hozzánk illő párra találunk, és addig is, amíg erre sor kerül, valószínűleg könnyebben észrevesszük az egyedüllétben rejlő örömöket is.

Az adatlapok böngészése mellett is éljük tovább a magunk interneten kívüli életét: bár a honlapon való regisztráció akár sorsfordító is lehet számunkra, ne akarjunk görcsösen társat találni. Gondoljunk inkább erre a lépésre úgy, mintha egy sokszereplős társasjátéknak váltunk volna vele a részeseivé, és vegyük könnyedén (de ne könnyen) az ismerkedést! Mérgelődnünk nem érdemes akkor sem, ha nem mindenki tartja magát a játékszabályokhoz. Ha valaki esetleg mogorván reagálna levelünkre, nyugtassuk meg magunkat azzal, hogy ezek szerint úgysem ő lett volna az igazi, és folytassuk tovább mosolyogva a keresgélést.

Talán nem mindig könnyű türelmesnek és kitartónak maradnunk, mégis kár lenne feladnunk az első kisebb kudarcok, vagy esetlegesen kellemetlen tapasztalatok után az ismerkedést. Ha időt és energiát szánunk a kapcsolataink alakítására, és nem látunk beléjük a ténylegesnél többet, akkor megőrizhetjük a nyitottságunkat és a tisztánlátásunkat a sokadik randevú után is. Éppúgy, mint az abba vetett hitünket, hogy előbb-utóbb értünk is eljön az igazi.

Van ugyan, akinek sokáig kell erre várnia, de a Randivonal statisztikái szerint a regisztráltak 40%-a három hónap alatt rátalál a párjára. Lehet, hogy Téged is csak napok vagy hetek választanak el attól, hogy a társadra lelj…? Addig is azonban töltődj fel az internetes párkeresés egyéb örömeivel: élvezd a változatos programokat, a flörtölés boldog izgalmait, és a „talán éppen ő lesz az” bizsergető érzését. Unatkozni biztosan nem fogsz!

Kedves Olvasó!

Kívánom, hogy ezt a könyvet, mint egy iránytűt, haszonnal forgasd a társkeresés rögös útjain: segítsen a helyzetfelismerésben és -meghatározásban, az eligazodásban, és járuljon hozzá ahhoz, hogy a bemutatkozó oldalakon való barangolás során páratlanul szép élményekkel gazdagodj – a páros boldogság mielőbbi megtalálásáig!
19/26