Kiss Márta - Zsedényi Csaba: A behálózás művészete
- gyakorlati kalauz az internetes társkereséstől a társtalálásig
10/26

4.3 Ha mi kapunk levelet

4. fejezet

A legizgalmasabb pillanatok azok, amikor észrevesszük, hogy levél érkezett az internetes postaládánkba egy ismeretlentől. Gyorsan megnézzük az adatlapját, és… szerencsés esetben kölcsönös a szimpátia, és folytatódhat az ismerkedés :-). Ekkor segítsünk a másiknak, hogy minél többet megtudjon rólunk, legyünk közvetlenek vele, és igyekezzünk önmagunkat adni.

Ha esetleg mégsem találjuk szimpatikusnak a nekünk levelet küldő társkeresőt, akkor is írjunk neki vissza. A nemleges válaszunkhoz konkrét indoklást többnyire nemigen szükséges és érdemes adnunk, elég annyi is, hogy „Sajnos úgy érzem, nem illenénk egymáshoz”. Higgyünk a régi bölcsességben: „Ha egy nő azt mondja, hogy „nem”, azzal nincs mit kezdeni, el kell fogadni a döntését. Ha viszont azt mondja, hogy „nem, mert”, akkor már van értelme győzködni.” Ha ennek ellenére úgy érezzük, udvariasabb megokolni a döntésünket, akkor valós és objektív, azaz nehezen vitatható dologra, problémára hivatkozzunk, amit mi nem tudunk elfogadni, és aminek említése nem lehet bántó a másiknak (például ha számunkra leküzdhetetlen a köztünk lévő földrajzi távolság). A kedves, de határozott visszautasítást a többség jól fogadja; és méltányolja, hogy kapott visszajelzést a levelére. Ha mégis keserű reakciókkal kell szembesülnünk, hagyjuk inkább szó nélkül azokat, hiszen mi már úgyis döntöttünk, így nincs értelme belemennünk semmiféle huzakodásba.
 
Nagyritkán, de előfordulhat, hogy obszcén, vagy más módon sértő levéllel keresnek meg minket. Ilyenkor egyszerűen törölhetjük a kapott üzenetet, küldőjét pedig letilthatjuk a levelezési listánkról. Ha indokoltnak érezzük, írhatunk a moderátornak is, aki mérlegeli, hogy kizárja-e az illetőt a honlapról.

Ha esetleg csalási szándékra gyanakszunk (pl. mobiltelefonhoz feltöltőkártya-kódot kérnek tőlünk azért, hogy majd beszélgetni tudjanak velünk), vagy pedig valaki nem társkeresési céllal, hanem reklámajánlattal, munkalehetőséggel, esetleg gyűjtőakcióval keres meg minket, azt is jelezzük az oldal üzemeltetőinek.
10/26