Kiss Márta - Zsedényi Csaba: A behálózás művészete
- gyakorlati kalauz az internetes társkereséstől a társtalálásig
1/26

A szerző előszava

Kiss-Péterffy Márta

1975-ben született Pécsett, iskolai tanulmányait is itt folytatta. Az Apáczai Csere János angol-magyar kéttannyelvű gimnázium elvégzése után a Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán szerzett diplomát. Ezt követően Budapesten helyezkedett el elemző közgazdászként. Ma Pátyon él, egy gyermek édesanyja. Szabadidejét a családja mellett elsősorban az írás tölti ki, eddig főként gyermekversei és meséi jelentek meg. Másik kedvenc elfoglaltsága a nyelvtanulás, nyolc idegen nyelvet beszél.

Az internetes társkeresés témaköre öt-hat évvel ezelőtt kezdte foglalkoztatni. Ismerősökkel folytatott beszélgetések és egyéb személyes tapasztalatok alapján érett meg benne a gondolat, hogy szükség lenne egy olyan hiánypótló könyvre, amely könnyen érthető, kipróbált jó tanácsokkal szolgál a párkereső honlapokon regisztrálóknak. Mindezt úgy, hogy lehetőleg minél teljesebb gyakorlati útmutatót adjon számukra a világhálón való ismerkedéshez (a szándék megszületésétől a bejelentkezésen és a levelezésen át a kapcsolat kialakulásáig) érintve a társkeresés más, kikerülhetetlenül fontos aspektusait is. A gondolatot tett követte: ennek eredményét tartalmazza ez a kis kötet.


Kedves Olvasó!


Te is társra vágysz? Ha eddig csak kíváncsi érdeklődéssel hallgattad az internetes ismerkedésről szóló történeteket, de még halogattad, hogy belépj ebbe a gyakran misztifikált, mégis nagyon valóságos világba, ez a könyv talán most meghozza a kedved ahhoz, hogy magad is kipróbáld. Ha pedig gyakorló, illetve gyakorlott netes párkereső vagy, akkor is érdemes fellapoznod ezt a rövid kalauzt, hátha olyan gondolatokra bukkansz benne, amelyek révén még több örömmel és sikerrel folytathatod az ismerkedést a világhálón. Végül pedig ajánlom ezt a könyvet azoknak is, akik határozottan elzárkóznak ettől a kapcsolatteremtési módtól. Ha ez a néhány fejezet nem is lehet elég ahhoz, hogy meggyőzze az örök szkeptikusokat, ahhoz talán hozzájárul, hogy ők is megértsék és elfogadják: mitől lett méltán népszerű ez a párkeresési módszer.

Hogy mitől is? Elsősorban attól, hogy a társkeresés hagyományait modern környezetbe ülteti át. A társkereső honlapok olyanok, mint egy virtuális táncterem igazi bálozókkal. Körülnézhetünk, és felkérhetünk bárkit egy, vagy akár több táncra (szabad a hölgyválasz is), majd ha megtetszik, folytathatjuk vele az ismerkedést. Ha pedig mégsem találunk rá a közös ritmusra, akkor továbbléphetünk a következő szimpatikus jelölthöz. Találkozhatunk itt is olyanokkal, akiket könnyű táncba vinni, és olyanokkal is, akik duzzogva petrezselymet árulnak a sarokban. Vannak szemérmesen piruló első bálozók, és akadnak profi táncosok, akik csak a mozgás öröméért néztek be. És e közül a sokfajta ember közül az egyikkel nemsokára talán mi alkothatunk egy párt.

Ehhez a virtuális bálhoz szolgál egyfajta tánc- és illemtankönyvként ez a kalauz; bemutatja az alaplépéseket és a főbb viselkedési szabályokat – függetlenül attól, hogy milyen táncpartnert keresünk. Szándékunk szerint abban nyújt segítséget, hogy otthonosan mozogjunk a forgatagban, tele legyen a táncrendünk, és felismerjük, ha olyannal találkozunk, akit érdemes jobban is megismernünk. A koreográfia azonban már mindenkinek a saját egyéniségén múlik!

A könyv a leggyakoribb és legjellemzőbb társkeresési tapasztalatok összefoglalására törekszik (kerüli azonban a mélyreható pszichológiai, és annak társtudományaiba átnyúló elemzéseket). A benne megfogalmazott – elsősorban női megközelítést tükröző – gondolatok és ötletek a legtöbb, főként tartós kapcsolatot keresőknek létrehozott internetes rendszerre vonatkozhatnak. A kiemelt típusmondatok és valamely létező reglap-szöveg közti esetleges szó szerinti egybeesés pusztán a véletlen műve.

A könyv elkészítéséhez a szakmai támogatást a Randivonal, a legnagyobb és egyik legismertebb magyar online társkereső nyújtotta. Köszönet érte.   

A Szerző
1/26